98d077 Rumuzlu Proje

Tasarımcı: Egemen Halavurt ve Sude Seğmen

ONİKS PARÇANIN ÜRETİMİ

Ürün, büyük doğal taş bloklarının dilimlenmesinin ardından, dilimlerin dikdörtgenlere kesilmesi sonucu dilimlerin kenarlarında kalan mermer artıklarını değerlendirir. Ürün Aluminyum ve oniksten oluşan 2 parçadan oluşmaktadır. Oniks parçanın üretim aşamaları şu şekildedir:

1: Atık parçanın bir kenarı testere kesiminden ötürü düz, diğer kenarı ise doğal olduğundan düzensizdir. Düzensiz kenarın düz kenara en uzak olduğu nokta, yani atık plakanın en geniş olduğu yer tespit edilir. düzensiz kenardan başlayarak sarkıt için 50, aplik için 30, masa lambası için 20 santim mesafe alınır. Alınan mesafeden kesim çizgisine paralel olacak şekilde yeni bir kesim yapılır (veya kesim çizgisiyle çakışıyorsa, ürünün boyutu çok küçülmeyeceği takdirde kesim çizgisi kullanılabilir).

2: Elde edilen parça, dikey akslarda genişlikleri sarkıt için 30, aplik için 18, masa lambası için 12 olacak şekil-de çokça parçaya kesilir.

3: Parçaların keskin veya rahatsız edici kenarları törpülenir.

4: Elde edilen parçalar göz kararı olacak şekilde, yaklaşık olarak büyükten küçüğe organize edilir.

5: Parçalar, şeffaf mermer yapıştırıcısı kullanılarak birbirine yapıştırılır. Bu aşamada açıkta yapıştırıcı kal-mamasına dikkat edilmelidir:’ Küçük parçaların yüzeylerine yapıştırıcı sürülerek yapıştırılsa bile, küçük parçalar da bazı bölgelerde büyük parçanın dışına çıkacağı için, bu adımda geçici bir kalem kullanılması önerilir.

6: Elde edilen oniks bütünü, kenarlarındaki oluklar ve delikler açılabilmesi için CNC, matkap, delme makine-si veya uygun olan diğer sistemlere verilir.

ALUMİNYUM PARÇANIN ÜRETİMİ

Aluminyum olan parça ise ekstrüzyondan elde edilmiş ana gövdenin kapaklarla kapatılmasıyla elde edilir. Öngörülen üretim aşamaları şu şekildedir:

1: Ana gövde ekstrüzyondan çıkarılır.

2: Alt ve üst kısımlarından LED’lerin yerleştirilebilmesi için gerekli delikler atılır. Bu aşamada CNC, delme makinesi veya daha uygun olabilecek makineler kullanılabilir.

3: Sıcak tonlarda ve biraz daha parlak olması öngörülen (finalde elde edilmek istenen loş ışık olsa bile, on-iksin soğuracağı miktar gözetilerek) LED lambalar yerleştirilir. Bu lambaların ampul formunda değil, Işığı doğrudan onikse iletebilmesi adına spot tipi lambalardan kullanılması öngörülmüştür. Kullanılacak spotun geniş açılı olması ile de odaya yayılımı daha çok elde edilebilir.

4: Önceden elde ettiğimiz oniks bloğu olukların olduğu yerden geçirilir. Bu oluklar oniksi taşıması için değil, aluminyum parçanın sabitlenebilmesi içindir. Ağırlığı taşıyacak olan parça, son aşamada takılacak olan halat-lardır.

5: Aluminyum parçanın ön, arka ve üst kapakları kapatılır.

6: Kapaklar ana gövdeye ufak vidalar ile sabitlenir.

7: Onikste bulunan iki delikten çelik halatlar geçirilir. Bu aşamada, ürünün estetiğini bozmayacak şekilde, mukavemeti yetebilecek başka taşıyıcı halatlar da kullanılabilir.

8: Halatlar ve kablo tavana monte edilir ve tavana monte edildikleri kısımlar kapaklarla kapatılır.

Görselde sarkıt üzerinden gösterilmiştir. Aplik ve masa lambasında da aynı prensip kullanılmıştır. Apliğin aluminyum parçasının arkasında duvara monte elemanları bulunur.

HEDEF KULLANICI KİTLESİ & KULLANIM ALANI

Yüksek maliyeti sebebiyle çoğunlukla üst segment kullanıcılar göz önünde bulundurularak yapılmış bir projedir. Dolayısıyla 5 yıldızlı otellerin lobileri, odaları, lüks restoranlar, kafeler, showroom’lar, galeriler vb. bu ürünün kullanım alanı olabilir.

IŞIK KATMANLAMA

Ürün ailesi, ışık katmanlama (light layering) düşünülerek oluşturulmuştur. Sarkıt modeli ambiyans ışığı, masa lambası modeli görev ışığı, aplik modeli ise vurgulama ışığıdır. fakat sarkıtın ışığının tek başına büyük bir odayı aydınlatabilecek kapasitesi bulunmamaktadır. Bu yüzden kuvvetli ışık gerektiren mutfak, çalışma odası vb. gibi ortamlarda bu ürün tercih edilmemelidir.

PAKETLEME, BOYUT, AĞIRLIK

Ürünün üretim tekniği, her bir müşteriye birbirinden farklı, aynı kar taneleri gibi eşsiz ürünler verir. Fakat bu durumun ürünün paketlenmesine zorluk çıkarmaması adına, bütün oniks parçaların limit bir uzunlukları vardır. Bu uzunluk, kesim esnasında belirlenen, düzensiz kenardan dik alınan uzunluktur. Sarkıt için 50, aplik için 30, masa lambası için 20 santim limit uzunluk vardır. Genişlik ve yükseklikleri ise her zaman sabittir. Bu durumda her üç ürünün boyutları, aluminyum parça ile birlikte şu şekildedir:

Sarkıt: 56 (max.) x 32 x 30,40 cm

Aplik: 32 (max.) x 20,40 x 10,40 cm

Masa Lambası: 22 (max.) x 14,40 x 8,40 cm

Ürünlerin ağırlıkları ise bu projenin en zorlayıcı kısımlarındandır. Özkütlesi 2,6 olarak alınmış oniks ile sarkıtın ağırlığı yaklaşık 95, apliğin ağırlığı 13, masa lambası ise 4 kilodur. Bu sebeple Sarkıtta kullanılacak olan halatlara ve aplikte kullanılacak olan monte elemanlarına dikkat edilmelidir.

Tasarımlar

Yarışmada değerlendirmeye alınan tasarımlar