Tasarımcı: Nisanur Altuncu
Proje tasarımında Ay tutulması olayı, Doğu felsefesinin denge ve zıtlıklar arasındaki uyumunu simgeleyen Ying-Yang felsefesiyle birleştirildi. Loş ışığın yarattığı huzurlu atmosfer ile tasarımda aşırılıktan uzak, dengeli bir ışık atmosferi oluşturulması hedeflendi.
Projenin amacı estetik ve işlevsel amaçlar doğrultusunda, mekanda aşırı ışık durumları yerine ay tutulmasının sağladığı huzurlu ışık atmosferini yansıtmayı amaçlar.
Bu tasarımda kullanılan sarı oniks taşı içeriğinde barındırdığı farklı tonlar ve ışığın geçişleriyle mekanda koyu ve aydınlık bölgelerin doğal akışını temsil eder. Malzemenin konsepte kattığı uyum, görsel ve işlevsel açıdan huzuru ortaya çıkarır. Yarı geçirgen olan oniks taşı, zıtlıkların uyumunu güçlendirerek mekana ruhunu yansıtır.
Sonuç olarak zıtlıkların uyumu ve ay tutulmasını bir araya getirdiği aydınlatma tasarımında, malzeme seçim ve kullanımıyla dingin ve dengeli bir atmosfer yaratımı amaçlandı. Konsept doğrultusunda seçilen malzemelerin de tasarımın amacıyla olan uyumluluğu gözetilerek, sarı oniks taşının yanında kalınlığı 4mm olan(çarpmalara karşı esnememesi için) , ral201 boyalı alüminyum sac malzemesi kullanıldı.
Mermerin doğal, organik yapısı ile alüminyumun endüstriyel olması, mekanda zıtlıkların uyumundaki bir diğer gösterimdir. Bu malzemelerin birlikte kullanılması ile denge, malzeme sayesinde de algılanır. Mermerin sıcaklığı ve doğallığı, alüminyumun soğukluğu ve netliği ile bir kontrast oluşturmaktadır.
Alüminyum malzemesinin kullanılmasında malzemenin kolay şekil alabilmesi, sağlam ve hafif olması, kolay taşınabilir, montajının kolay olması gibi özellikleri sıralayabiliriz.
Tasarım, aydınlatmaların aşırı parlaklık veya yanlış ışık dağılımı nedeniyle oluşan göz yorgunluğu sorununu çözmeyi hedefler. Loş ve dengeli bir ışık sunarak göz konforunu ön planda tutan bir yaklaşımı benimsemiştir.
Aynı zamanda, yarı saydam oniks taşının kullanımıyla mekanda sıcak ve huzurlu bir atmosfer yaratarak kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Üretim tekniği, ilk olarak 4 mm boyalı alüminyum saclar lazer kesimle kalıplara göre kesilerek montaja hazır hale getirilir. Kesim yapılırken Onyx taşıyla bağlantısını yapacak tij demiri kanalı da açılır. Sonrasında onyx taşının altından tij demiri kanalı açılır. Tij demiri metalle bağlantı yapıldıktan sonra Onyx taşının kanalına Pu mastik sıkılarak tij demirine sabitlenir. Bağlantılar yapıldıktan sonra Metal ve onyx taşının merkezinden geçecek şekilde 10mm’lik silindir aksesuar led kanalına gelecek şekilde geçirilir. Led kanalı daire şeklinde olan alüminyum sacın içine yerleştirilir ledler onyx taşının yüzeyini aydınlatacak şekilde konumlandırılır .Alüminyum sac ve onyx taşının bağlantısı Pu mastikle sabitlendikten sonra vida ile montaj yaparak güçlendirilir.