E4b972 Rumuzlu Proje

Tasarımcı: İskender Türkkan

Işık insan yaşamının temel ihtiyaçlarından biridir. Işık ile doğayı 3 boyutlu algılar ve mimari sürecin vazgeçilmez bu kavramsal yapıtaşını her alanda deneyimleriz. Aydınlatma ise insanın keşfediş sürecinde, endüstriyel ve sanatsal faaliyetleri ile gündelik hayatın bütününe yayılmış, yaşamın en vazgeçilmez parçasıdır. Yarışmanın sunduğu fırsat bu önemli doğa olayının insan eli ile yeniden deneyimlenmesine fırsat vermektedir. Ben de bu fırsatı, 3’lü seti, sarkıt aydınlatma, duvar apliği ve masa lambasını tasarımını planlarken, ışık kaynağını yansıtacak aydınlatma organlarının hem doğanın bir parçası olması gibi doğal hissedilmesini ve eklemli, hareketli, değişebilir atmosfer koşullarına karşı uyumlu olmasını öncelikli olarak planladım.

Günümüzün teknolojik olanakları bu doğal koşulları oluşturmak için imkanlarda sunduğu için programlanabilir sistemler ile ve bunları uzaktan kontrol ederek, tasarımlarda bulunan doğaltaş ile entegre edilmiş led sistemlerini ve bunların açılıp kapandığı zaman oluşturduğu kompozisyonların tasarımın doğal malzeme kullanımına uygun ve doğa gibi hareketli değişebilir olmasını amaçladım. Ayrıca aydınlatma kavramı teknik açıdan, estetik ve psikolojik açıdan farklı boyutlarda ele alınabilir. Tasarımda bunu gözeterek ışık kavramını bireyin yönlendirmesi ile kişiselleştirmek istedim.

Sarkıt Aydınlatma

Tasarım alüminyum saç kasa üzerine 10 mm inceltilmiş oniks yeşiltaşın monte edilmesi ve bunların ortasında 12 adet açılan oniks kaplı, 4mm pleksiglastan yapılan kutu içine konulmuş led aydınlatmaların servo motorlar ile hareket ederek ve bunlara bağlı programlanabilir bir sistemin uzaktan kontrol edilerek açılan kanatların çeşitli açı ve kompozisyonlarda mekanda kullanılması için tasarladım. Sarkıt aydınlatmayı tasarlarken ana amacım doğaltaşın mekanda estetik olarak güçlü ve bir sanat eserinin sadeliğinde ön plana çıkmasını amaçladım. Aydınlatma olarak kullanıma geçmeden önce iki çeşit aydınlatma versiyonu üzerinde durdum. Bunun amacı günümüz teknolojik olanaklarını da kullanarak bir tasarımın hem estetik hem eğlenceli hem de mekanı geliştirerek ambiyansına katkıda bulunmasını planladım.

Birincisi içindeki ledler açıldığında oniks taşın özelliği gereği transparan bir etki ile, ışığın doğal özeliğini de kullanarak yumuşak bir şekilde mekanı aydınlatmasını amaçladım. Bunun içinde kanatların altına koyduğum ledleri sabit pozisyonda yakarak mekanda tek yüzde 12 bölümlü taşın doğal özelliği gereği iki taraftan da sızan ışığın mekanı yumuşak şekilde aydınlatmasını sağlamayı amaçladım.

İkincisi ise servo motorlar, programlanabilir ve uzaktan kumanda ile kanatların çeşitli kompozisyonlarda açılarak, yaşadığımız ortamın dinamiklerini anında değiştiren güçte olan doğa olayları gibi tasarımın mekanın atmosferini çeşitli gündelik ve özel kullanımlar için hemen hazır hale getirmesini amaçladım.

Duvar Apliği

Tasarıma başlarken, 2 mm alüminyum saç kasa üzerine 10 mm inceltilmiş oniks yeşiltaşın birbirine monte edilip, duvara bağlanarak, mekanlarda doğaltaş ve aydınlatmanın birlikteliğini, sadelik ve teknolojik olanakları da kullanarak hayata geçirmeyi amaçladım. Teknik olarak tasarımın metal bölümü iki bölüme ayrılmaktadır.

Birinci arka bölüme hidrolik motor yerleştirilerek bu motorda kumandalı olacak şekilde kanatların yukarı aşağı hareketini gerçekleştirmektedir. İkinci bölümde ise bu motorun kulakçıklarına bağlı bir kızak yer almaktadır. Kızak üzerine bağlanan alt kanatçık; 4 mm led kutu içinde led döşeli üzerinde ise oniks Yeşiltaş olan ile hidrolik motora bağlıdır. Üst Kanat ise alt kanada ayarlı mafsal ile bağlıdır. Sistem açılışı; el ile üst kanada bağlı basçek ile yapıldıktan sonra üst kanadın ön tarafa mafsal ile ayarı yapılarak ön tarafa çekilmesi ile başlar. Kumanda ile hidrolik sistem çalıştırılarak sistemin aşağı yukarı hareketi sağlanmaktadır. Kapanması bu işlemin tersidir.

Işık kaynağı Kapalı ve led aydınlatma açık, kanat kapalı konumdayken ki hali Sarkıt aydınlatma gibi mekanın yumuşak bir ışık ile aydınlanmasını planladım. Apliğin kapalı konumdaki durumu ile duvar ve kolon yerleşiminde taşın doku olarak estetik ve psikolojik olarak güçlü yanını göstermesini planladım.

Masa Aydınlatması

Masa Aydınlatma tasarımı Herhangi bir masanın bir parçası olacak şekilde monte edilmesi üzerine kuruludur . Tasarım isterse yatay isterse dikey olarak herhangi bir masanın yan bölümüne monte edilebilme özelliğinin yanısıra bir masada açılan bir delik içinde monte edilmektedir. Teknik olarak bir ray üzerine oturan sistem kanal şeklinde hem bir masaya entegre olmakta ve hem de aydınlatmayı içinde barındırmaktadır. Aydınlatma el ile kontrol edilmektedir. Ön tarafta basçeke basarak el ile yukarı kaldırılan sistem ortadaki ayarlı mafsal ile ve arka bölümde lamba ve rayı mil ile bağlayarak çeşitli konumlarda kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Sistem tamamen el ile kontrol edilmektedir. Kanatlar Yeşiltaş oniks üst kaplama altında 4 mm pleksiglas kutu içerisinde led aydınlatma döşenecektir.

Tasarımlar

Yarışmada değerlendirmeye alınan tasarımlar