LU; IŞIK PARILTI
Tasarımcı: Setenay Kamazoğlu
Proje, tarihsel ve kültürel mirasın izlerini modern bir ışıklandırma ailesinde taşımayı amaçlamaktadır. Şartnamede belirtilen ölçütler doğrultusunda üç ana unsurdan oluşan bu aydınlatma serisi (pendant, lambader ve aplik), antik kentlerin zamansız mimari öğelerinden ilham alınarak tasarlanmıştır. Tasarımın özünde, bu coğrafyada yüzyıllardır süregelen doğal taş zanaatının, özellikle M.Ö. dönemlerinden itibaren taşıdığı kültürel aktarım rolü yatmaktadır. Bu taş işçiliği geleneği, bir yandan zamanın ruhunu yansıtırken, diğer yandan modern bir anlatıya evrilerek mekânsal bağlamda yeniden yorumlanmıştır.
Projenin en belirgin ilham kaynaklarından biri, antik kentlerin mermer ve taş sütunlarına dayanmaktadır. Özellikle sütunların işlevsel ve estetik nitelikleri soyutlanarak yeniden ele alınmış, dikey ve yatay çizgilerin bir aradalığıyla yorumlanmıştır. Helenistik dönem kolonlarının mimari formları, tasarımda uzun dikey hareketler (sütun modülü) ve onları kesen yatay başlıklar (disk modülleri) üzerinden soyut bir dil ile yeniden ele alınmış ve taşın tarihi bir anlatı taşıyıcısı olarak kullanımının, aynı zamanda estetik ve işlevsel bir form kazanması hedeflenmiştir.
Malzemeler
Sütun modülü için seçilen Demmer Oniks taşı, ışığı yumuşak ve homojen bir şekilde yayarak, mekânda sıcak bir atmosfer yaratırken; taş, ince kesim (8 mm) sayesinde ışığı geçiren yarı saydam bir yapı sunar. Disk modülleri için seçilen Oniks Fantastico ve Yeşil Oniks daha opak yapısı ile reflektif aydınlatmada kullanılarak, mekanın aydınlatma gereksinimlerine çeşitlilik katmaktadır. Estetik açıdan taşların farklı finisaj teknikleri kullanılarak belirli işlevselliklere göre ayrıştırılması sağlanmıştır. Demmer Oniks mat yüzeyle ışığın yayılımını düzenlerken, renkli oniks modüller pürüzsüz yüzeyleriyle reflektif aydınlatma için ideal bir çözüm sunmayı hedeflemektedir.
Dekoratif Aydınlatma Elemanları
1. Pendant
Pendant için sistem; entegre edilen sütun ve disk modüllerinin kendi ağırlığı kullanılarak anahtar-kilit detayıyla çözülmüştür. Tasarımın modüler yapısı, hem yatay hem de dikey doğrultuda genişleyebilme kapasitesine sahiptir; bu da mekânın özelliklerine göre özelleştirilebilir bir aydınlatma çözümü sunar. Kullanıcıya sunulan kişiselleştirme opsiyonları, aydınlatma senaryolarının mekânsal ve işlevsel ihtiyaçlara göre yeniden düzenlenmesine olanak tanımaktadır.
Disk modülleri yatay yönde hareket edebilmektedir; ışık kaynağına yaklaşırken veya uzaklaşırken dinamik bir aydınlatma sunar ve ışık yoğunluğunun kullanıcı tarafından ayarlanabilmesine olanak sağlar. Eleman asılma detayıyla elektrik bağlantısını sağlamakta ve anahtarlara bağlanmaktadır.
2. Lambader
Lambader tasarımı, dikey formlar ve taşın geleneksel kullanımını modern bir yorumla birleştirir. Burada sürdürülebilirlik vurgusu, modülerlik üzerinden ifade edilmiştir. Ürün ailesi, parçaların birbirleriyle uyumlu şekilde tekrar kullanılabilir ve yeniden yapılandırılabilir olmasına dayanır. Ürünün parçalar halinde tekrar elde edilebilmesi kullanım ömrünü uzakmakta ve projenin sürdürülebilirlik yaklaşımını özetlemektedir.
Sütun modülü taşıyıcı metal çubuk etrafına sarılı led ışıktan aldığı ışığı homojen şekilde yayarken; disk modüllerine yansıymakta be reflektif aydınlatma sağlanmaktadır. Eleman bazısına saklı elektrik bağlantısını metal çubuk yardımıyla modüllere iletir.
3. Aplik
Aplik tasarımında, iki farklı çalışma sunulmuştur. Çalışmalardan ilki, pendant tasarımına benzer şekilde ele alınmış olup, aslında duvara monte edilen uzun bir aydınlatma elemanı olarak tartışmaya açılması hedeflenmiştir. Pendant-aplik arasındaki ayrımı sorgulamak ve bu ikisini bir araya getiren bir hibrit form ortaya koymak motivasyon olmuştur.
İkinci çalışmada ailenin diğer üyeleriyle aynı modülleri kullanarak farklı senaryoların kurulması hedeflenmiştir. Modüllerin yönlü kullanımı, tasarımın hem kültürel mirası modern bir bağlama taşıma amacını gerçekleştirmekte hem de sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda uzun vadeli bir kullanım imkânı sunmaktadır