Tasarımcı: Begüm Almula Yıldız

“DOĞANIN MASALSI YÖNÜ”

PERİ BACALARI EFSANESİ VE KONSEPT

Bu aydınlatma ailesi ilhamını, Nevşehir ve çevresinde yer alan “Peri Bacaları” oluşumlarından almıştır. Peri Bacaları, vadi yamaçlarının sular ile aşındırılmasıyla meydana gelen doğal oluşumlardır. Bu doğa harikaları, Nevşehir ve çevresinde bulunan Kapadokya bölgesinde odak noktası olmuştur. Oluşumları hakkında bilimsel açıklamalar var olmasının dışında; Peri Bacaları hakkında efsanevi anlatımlar da bulunmaktadır. Efsaneye göre; Kapadokya bölgesinde devler yaşarmış. Dağlarla aynı boyutta olan bu devler, insanlara kızdıkları zaman onlara tepelerden alev dalgası yollarmış.

Bir gün peri ülkesi padişahının yolu bu bölgeye düşmüş. İnsanların bu durumunu görüp onlara çok üzülmüş. Onlara yardım etmek için tüm perileri emrine çağırmış. Perilere, bu devleri korkutup onları yerin altına kaçırmaları gerektiğini söylemiş. Bunun üzerine periler, ellerinde buz ve karlarla devlerin yaydığı alevleri durdurmuşlar. Böylece devler korkup yerin altına kaçmış. O günden sonra periler ve insanlar arasında bir dostluk başlamış. İnsanlar bölgedeki kayaları oyup oralarda yaşamaya başlamış. Periler ise bu kayaların sivri tepelerinde odacıklar oyup oralarda yaşamaya başlamış.

İşte bu aydınlatma ailesi, “Peri Bacaları” nın masalsı yönünden etkilenerek oluşturulmuştur. Tasarımlarda kullanıcıya aydınlatma işlevini direkt vermek yerine, ışık-gölge oyunları kurgulayarak dolaylı yoldan vermek istenmiştir. Bu ışık-gölge oyunları kullanıcılara adeta bir “peri masalı” nı deneyimletecektir.

MALZEME SEÇİMİ VE ÖZELLİKLERİ

Aydınlatma ailesi, tasarımlarında temel olarak Peri Bacaları’ndan esinlenmiştir. Peri Bacaları’nın üst kısmı sivriltilmiş bir mağara olma özelliğini temel alarak; aydınlatmaya aracı olan doğal taş elemanı iki farklı formda kullanılmıştır. Doğal taş seçiminde ise hem yerellik hem de işlevsellik göz önüne alınmıştır. Nevşehir bölgesinde işlenebilirliği bulunan Beyaz Oniks taşı kullanılmıştır. Mohs sertlik skalasında 6,5 – 7 arasında yer alır. Bu yüzden dayanımı yüksektir.

Ayrıca bu taşın ışık geçirgenliği oldukça yüksektir. Kristal özelliğe sahip olmasından dolayı istenilen şekillerde kesilebilmektedir. İşlenebilirliği kolay olduğundan; süs eşyası, aksesuar, takı tasarımı, iç mekân elemanları olarak da sıkça tercih edildiği tespit edilmiştir. Doğal taşa yardımcı olarak kullanılan ikinci malzeme ise eskitilmiş pirinç metalidir. Eskitme uygulanarak metalin uzun süreler boyunca kullanılabilmesi sağlanmıştır. İşlevinin dışında estetik özelliği de göz önüne alınmıştır. Eskitilmiş pirinç malzemenin vermiş olduğu nostaljik ve masalsı görünüm, tasarımın konseptini desteklemektedir.

TASARIM

Aydınlatma ailesi; lambader, aplik ve sarkıt şeklinde olmak üzere üç tasarımla oluşturulmuştur. Lambader tasarımında ayrı; sarkıt ve aplik tasarımında ayrı formlarda Beyaz Oniks taşı elemanı yerleştirilmiştir. Lambader tasarımı hariç; bu Oniks Taşları da eskitilmiş pirinç malzemenin farklı formlarda kullanılması ile desteklenmiştir.

Aydınlatma Ailesi:

01_ LAMBADER
Lambader tasarımı, sadece Beyaz Oniks taşı kullanılarak tasarlanmıştır. Tasarımın boyutu 120x93x36 cm’dir. Tasarımında iki parçanın farklı şekilde boyutlandırılarak iç içe geçirilmesiyle oluşturulmuştur. Bu iki parçanın iç kısımlarında kullanılan LED aydınlatmalar ile lambaderin ışık-gölge oyunları ile mekâna ışık vermesi sağlanmıştır. İç mekânda okuma köşelerinde kullanılabilir.

02_ APLİK
Aplik tasarımı, Beyaz Oniks taşı ve eskitilmiş pirinç elemanlar ile oluşturulmuştur. Tasarımın boyutu 53×64 cm’dir. Beş adet koldan oluşmaktadır. Eskitilmiş pirinç elemanlar, tasarımın masalsı ve nostaljik etkisini arttırmak için tercih edilmiştir. Kıvrımlı pirinç elemanların uçlarına bağlanan Beyaz Oniks taşlarının içerisine yerleştirilen LED aydınlatmalar ile ışık-gölge oyunları ile aydınlatma sağlanmıştır. İç mekanda loş ambiyans yakalamak için, sergi alanlarında kullanılabilir.

03_ SARKIT
Sarkıt tasarımı da aynı şekilde Beyaz Oniks taşı ve eskitilmiş pirinç elemanlar ile oluşturulmuştur. Tasarımın boyutu 91×100 cm’dir. Kıvrımlı pirinç elemanların birleştirilip uçlarına Beyaz Oniks taşlarının yerleştirilmesiyle iki parça olarak tasarlanmıştır. Her bir parçada 4 adet kol bulunmaktadır. Aplikte uygulanan LED aydınlatma ile ışık-gölge oyunu burada da kullanılmıştır. İç mekanda yaşam alanlarında, yemek masasını aydınlatma amacıyla kullanılabilir.

Tasarımlar

Yarışmada değerlendirmeye alınan tasarımlar